Hangszigetelés

A lakásokon, irodaházakon belüli hangszigetelés problémaköre meglehetősen összetett. Az épületeken belüli épületszerkezetekre (falakra, födémekre valamint a homlokzatra) szabványban meghatározott hanggátlási követelmények érvényesek. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a szabvány előírásai a gyakorlatban nem valósulnak meg. Azt gondolnánk, hogy a probléma elsősorban a régebbi építésű épületek esetében jelentkezik, a valóságban azonban az új építésű lakásoknál, irodáknál is rendszeresen belefutunk hangszigetelési, áthallási problémákba. Ebben az esetben nem marad más lehetőség, mint a lakások, irodák utólagos hangszigetelése.

Elválasztó falak

Az elválasztó falakra szabványban meghatározott hanggátlási követelmények érvényesek. A megfelelő hanggátlás érdekében az elválasztó falakat célszerű már az építés során megfelelő módon megépíteni, mert az utólagos hangszigetelés esetén nagyobb anyagi ráfordítás esetén érhető el a megfelelő eredmény. Az elválasztó falak megfelelő hangszigetelését a hanggátló téglákból épült falak mellett könnyűszerkezetes válaszfalakkal, valamint hagyományos téglák megfelelő kombinációjával is biztosíthatjuk.

Könnyűszerkezetes válaszfalak:

A TECSOUND termékek gyártói, valamint a saját szakértőink a következő megoldásokat javasolják a könnyűszerkezetes elválasztó falak megfelelő hangszigetelésének biztosítása érdekében.

Téglából épült válaszfalak:

A TECSOUND termékek gyártói, valamint a saját szakértőink a téglafalak megfelelő hanggátlású kialakítására a következő lehetőségeket javasolják.

Elválasztó falak utólagos hangszigetelése

Az interneten elterjedtek különböző anyagok (hangszigetelő tapéta, hungarocell stb.), melyek csupán néhány mm vastagok, mégis a leírások alapján az elválasztó falra közvetlenül felragasztva hatékony hangszigetelés érhető el segítségükkel. A hangterjedés fizikájának ismeretében azonban kijelenthető, hogy ezek biztosan nem nyújtanak hatékony megoldást a lakások utólagos hangszigetelése során.

A falszerkezetek hatékony utólagos hangszigetelése a tapasztalataink szerint hanggátlás növelő előtét fal építésével érhető el. Az előtét fal egy tömeg-rugó rendszer, amely egy hanggátló rétegből (tömeg) és egy a fal és a hanggátló réteg közötti légrésből (rugó) áll. Az előtét fal hangszigetelése tovább javítható, ha a légrés egy részét megfelelő hangelnyeléssel rendelkező szálas szigetelőanyaggal töltjük ki.

Az előtét fal javító hatása a helyszíni viszonyok között nemcsak a fal minőségétől, hanem a meglévő falszerkezet léghanggátlási számától is függ. Minél nagyobb a meglévő szerkezet léghanggátlási száma, annál kisebb az előtét fal javító hatása.

Az előtét fal akkor működik a leghatékonyabban, abban az esetben a legjobb az utólagos hangszigetelés, ha az előtét fal és a meglévő falszerkezet között nincs fizikai kapcsolat (szabadon álló előtétfal). Amennyiben a helyszíni adottságok miatt nem lehetséges a szabadon álló előtét fal építése, abban az esetben az előtét falat minden esetben rugalmas rögzítéseket (akusztikai kengyeleket) kell alkalmazni. Az előtét fal és a meglévő falszerkezet fix összeköttetése az előtét fal hanggátlás javító hatását a minimális szintre csökkentheti.

Az elválasztó falak utólagos hangszigetelésére a következő megoldások nyújthatnak megoldást.

Födémek

A födémek esetében is azt javasoljuk, hogy az építés során kell a megfelelő hangszigetelést kialakítani. A födémen keresztül a hang terjedhet léghangként, valamint lépéshangként. Mindkét esetben megoldást nyújt, az úgynevezett úszópadló kialakítása.

Az úszópadló kialakítására alapvetően az építés során van lehetőség, az utólagos kialakítása rendkívül bonyolult és költséges feladat. Az úszópadló lényege, hogy a nagy tömegű (min. 350-400 kg/m2), merev és szilárd (pl. beton) födémszerkezetre rugalmas anyag, „úsztató” réteg (pl. TECSOUND FT) kerül, és ezen „úszik” a megint csak merev padlózat. Az úszópadló előnyei:

Födémek utólagos léghangszigetelése

Az interneten elterjedtek különböző anyagok (hangszigetelő tapéta, hungarocell stb.), amelyek csupán néhány mm vastagok, az elválasztó födémre közvetlenül felragasztva hatékony hangszigetelést lehet elérni, azonban a hangterjedés fizikájának ismeretében kijelenthető, hogy ezek biztosan nem nyújtanak hatékony megoldást a lakások utólagos hangszigetelése során.

A födémszerkezetek hatékony utólagos hangszigetelése a tapasztalataink szerint hanggátlás növelő álmennyezet építésével érhető el. Az álmennyezet az előtét falhoz hasonlatosan egy tömeg-rugó rendszer. Az álmennyezet hangszigetelés növelő hatása tovább javítható, ha a légrés egy részét megfelelő hangelnyeléssel rendelkező szálas szigetelőanyaggal töltjük ki.

Az álmennyezetek kialakításánál az előtét falakhoz hasonlatosan arra kell vigyázni, hogy fix kapcsolat a meglévő födém és az álmennyezet között lehetőleg ne álljon fenn. Az álmennyezet tartószerkezetét rugalmas felfüggesztésekkel kell rögzíteni a födémhez.

A födémek léghangszigetelése érdekében a következő megoldást, rétegrendet javasoljuk.

Födémek utólagos lépéshangszigetelése

A födémen keresztüli áthallási problémák alapvetően két részre oszthatók. Az egyik a födémeken átjutó léghang (beszédhang, televízió hangja stb.), a másik a lépéshang (lépések, leeső tárgyak stb. hangja). A lépéshangszigetelésre a következő megoldások jelenthetnek megoldást.

Utólagos lépéshangszigetelés esetén, a födémen található burkolat (csempe, járólap, parketta stb.) alá lépéshang szigetelő réteget kell tenni. Az utólagos lépéshangszigetelés nem olyan hatékony, mint az úszópadló, azonban jól hallható javulás érhető el az utólagos megoldással is.

Tetőterek hangszigetelése

A beépített tetőterekbe a hang alapvetően a tetőszerkezeteken keresztül jut be a helyiségekbe. A tetőszerkezeteket, a statika miatt, egyre könnyebb elemekből építik meg, melyek hanggátlása önmagában nem elegendő. Ezért kiemelt fontosságú, hogy a megfelelő anyagok, a megfelelő rétegrendben kerüljenek beépítésre a megfelelő hanggátlás biztosítása érdekében.

A TECSOUND termékek gyártói, valamint a saját szakértőink a megfelelő hanggátlású kialakítás érdekében a következő rétegrendeket javasolják.

Csőhéj-szigetelések, strangok hangszigetelése

A tapasztalatok azt mutatják, hogy igen sok esetben az épületszerkezetek megfelelnek a vonatkozó szabványok előírásainak, ezért áthallási problémának elvileg nem szabadna jelentkeznie. A helyszíni szemlén azonban sok esetben találunk olyan strangokat, szellőző csöveket, melyek a lakások között úgynevezett hanghidat hoznak létre. Az ilyen épületgépészeti csöveken keresztül a hang akár több emeleten keresztül is terjedhet, gyakorlatilag akadálymentesen. Az épületekben végigfutó csövek hangszigetelésére a következő megoldást tudjuk ajánlani.

Kollégáink évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek a lakások, irodák utólagos hangszigetelésének területén. A zajcsökkentési feladattal kapcsolatban felmerülő kérdések tisztázása érdekében keresse fel kollégáinkat (LINK a kapcsolat oldalra).